Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju potporna tkiva zuba.

Što dovodi do upale parodontnih tkiva?

Parodontna tkiva uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament.

Naslage plaka i kamenca na zubima dovode do upale koja razara potporna tkiva zuba.

Oteklina, promijenjena boja desni i desni koje krvare rani su znak upale parodontnih tkiva. Kasniji znakovi su formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba i loš zadah.

Parodontne bolesti možemo podijeliti u dvije velike skupine: GINGIVITIS i PARODONTITIS.

  • GINGIVITIS je upalna promjena zubnog mesa (gingive), a ako se taj upalni proces proširi i zahvati dublje strukture govorimo o parodontitisu.

Uzrokuje ga nakupljanje bakterija na zubima s upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Gingivitisu su podložnije osobe s lošom oralnom higijenom, ali do njegovog razvoje dovode i određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje neprilagođenih proteza.

  • PARODONTITIS je kronična progresivna bolest koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što na kraju može dovesti do potpunog gubitka zuba. Klinička slika ove bolesti je različita, prate je faze remisije (poboljšanja) te faze aktivnosti.

Zbog svega navedenog liječenju parodontoloških pacijenata pristupamo sa posebnim oprezom prateći njihovo stanje u nizu godišnjih pregleda.

Dental centar Škaričić

Prvi pregled uključuje:

  • specijalistički prvi pregled
  • dijagnostika postojećeg stanja
  • digitalni ortopan
  • izrada individualnog plana liječenja

 

Ugovorite termin za besplatan prvi pregled:

Call Now Button